Menteni a menthetőt: kutatói igényfelmérés a repozitórium-fejlesztés támogatására

 

Az ELKH Adatrepozitórium Projekt (ARP) célja egy olyan országos szolgáltatást nyújtó központi infrastruktúra biztosítása, amely alkalmas az ELKH kutatói közössége által előállított adatok hosszú távú tárolására, archiválására. A FAIR és az Open Science alapelvek követésével a fejlesztés a korszerű nemzetközi trendekbe illeszkedik.

A projekt kezdeti szakaszában igényfelmérést végeztünk az ELKH különböző intézményeinek munkatársai körében. Kérdőíves és személyes megkereséssel közel kétszáz kutatót – és rajtuk keresztül kutatócsoportot – értünk el, akiket adatrepozitóriumokkal kapcsolatban felmerült igényeikről, tapasztalataikról, elképzeléseikről kérdeztünk.

A kérdőíves és interjús igényfelmérést a Társadalomtudományi Kutatóközpont (TK) és a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) munkatársai koordinálták és folytatták valamennyi ELKH intézmény megkeresésével és bevonásával.

A repozitórium-fejlesztést szolgáló adatfelvétel során rengeteg ismeretet szereztünk a hazai kutatási adatkezelési gyakorlatokról, adatarchiválási szokásokról, az általános és tudományterület-specifikus trendekről. Az eseményen az igényfelmérés különféle vetületeit, illetve eredményeit ismerhetik meg az érdeklődők.

Az eseményre itt lehet regisztrálni. (Regisztrációs link: https://us06web.zoom.us/meeting/register/tZIvcuysqTIvHtSJ4dzpTjt6WXpZQOc5yA_v)

Időpont: 2022. október 21., 10:00-11:30

Helyszín: zoom

További információk a projektről: science-research-data.hu