Rólunk

A (korábban a Magyar Tudományos Akadémia alá tartozó) Társadalomtudományi Kutatóközpontban (TK) működő Kutatási Dokumentációs Központ (KDK) a TK négy intézetében (Jogtudományi Intézet, Kisebbségkutató Intézet, Politikatudományi Intézet, Szociológiai Intézet) az elmúlt években zajlott kutatások archiválását végzi. A TK-ban folytatott kutatási projektekről, témákról, a kutatások résztvevőiről és egyéb alapadatokról bármelyik látogató szabadon tájékozódhat a keresés menüpont segítségével. A KDK működteti továbbá a hazai kvalitatív társadalomkutatások örökségét gyűjtő 20. Század Hangja Archívumot is. Az archivált kutatási adatállomány egy részébe bárki betekintést nyerhet, míg egyes gyűjtemények, kutatási anyagok tanulmányozása regisztrációhoz kötött.

A KDK-t 2013-ban alapította a TK Főigazgatója. A KDK ügyrendje, és a partnereinkkel kötött megállapodások itt olvashatóak.

A Kutatási Dokumentációs Központ, illetve a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely kutatási gyűjteményei az openarchive.tk.hu, valamint a voices.tk.mta.hu oldalon érthetőek el. A gyűjteményekben őrzött adatok egy része, így a kutatásokról informáló metaadatok, illetve egyes kutatási adatok és dokumentációk bárki számára hozzáférhetők.

A KDK-ban számos teljesen nyilvánon kutatási gyűjtemény érhető el. A korlátozott hozzáférésű adatokhoz, amennyiben a kutatási anyag adományozója másként nem rendelkezik, a TK munkatársai általában hozzáférhetnek Active Directory azonosítójukkal és jelszavukkal; mások számára a repozitórium előzetes regisztrációhoz kötött. Regisztrációt a következő e-mailcímen lehet kérni: kdk[kukac]tk.hu

A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely kutatási gyűjteményei kizárólag kutatási engedéllyel kutathatóak, amelyet a voices.tk.mta.hu oldalon található űrlapon lehet kérvényezni.

A kutatási gyűjtemények hozzáférését mindig az adományozó szabályozza.

A Kutatási Dokumentációs Központ és a 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely birtokában lévő hangzó és képes dokumentumok kezelési rendjének leírását, valamint a letéti nyilatkozatok űrlapjait ide kattintva találja.

Amennyiben kérdése, megjegyzése van, írjon nekünk! 

kdk[kukac]tk(pont)hu

Telefonszám: (+36) 1 2246700 / 5207

Egyed-Gergely Júlia

gyűjteménygondozási munkatárs

egyed-gergely.julia@tk.hu

Gárdos Judit

tudományos főmunkatárs

A KDK vezetője

gardos.judit@tk.hu

Horváth Anna

gyűjteménygondozási munkatárs

horvath.anna@tk.hu

Jakab Miklós

gyűjteménygondozási munkatárs 

jakab.miklos@tk.hu

Kovács Éva

kutatóprofesszor

A 20. Század Hangja Archívum és Kutatóműhely vezetője

kovacs.eva@tk.hu

Meiszterics Enikő

gyűjteménygondozási munkatárs

meiszterics.eniko@tk.hu

Vajda Róza

gyűjteménygondozási munkatárs

vajda.roza@tk.hu