Tematikus ontológiák a társadalomtudományokban -- új projektünk, az "ONTOLISST"

A TK Kutatási Dokumentációs Központja vezetésével 2024 decemberében indul az ONTOLISST nevű projekt, az Európai Unió finanszírozásában. A projektben kutatási archívumokban használt társadalomtudományos ontológiákat újfajta algoritmusokkal kombinálunk, hogy optimalizáljuk a témák hozzárendelését a többnyelvű kutatási adatgyűjtemények tartalmát leíró metaadatokban. Azt is vizsgáljuk, hogy a tematikus metaadatok közé hogyan lehet bevonni olyan standard háttérváltozókat, mint a nem vagy az életkor. A végső cél az, hogy többnyelvű, költséghatékony keresőeszközöket hozzunk létre, javítva a társadalomtudományi kutatásokhoz való hozzáférést és azok láthatóságát a felhasználók sokféle csoportja számára, a szakértői közönségtől a politikai döntéshozókig.

A projektet az EU az OSCARS négyéves, nagy összegű Horizont Európa projekt alprojektjeként támogatja. Az OSCARS a nyílt tudomány európai elterjedését segíti elő olyan kutatási projektek támogatásával, amelyek a nyílt, FAIR tudományos alapelveken nyugszanak.

A TK Kutatási Dokumentációs Központja vezeti a projektet, további partnerek a TK Politikatudományi Intézet, a francia Fondation Nationale des Sciences Politiques, Center for Socio-political Data, valamint a finn Tampere University, Finnish Social Science Data Archive.

Az OSCARS-ről bővebben: https://oscars-project.eu/