Kincs, ami van - Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért!

   2023. április 20.

Kincs, ami van - Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért!

Április 20-án Mindenki az adatokért, az adatok mindenkiért! címmel, a közösségi- és a nyílt tudomány témájával jön a Kincs, ami van eseménysorozat következő alkalma a KDK szervezésében. Az esemény hibrid formában kerül megrendezésre, a kerekasztal-beszélgetést Zoom linken vagy a HTK Jogtudományi Intézetének tárgyalójában (T. ép. fszt. 25.) lehet meghallgatni. Időpont: 14-15:30.

A citizen science, vagyis közösségi tudomány kifejezés azt az itthon is terjedő gyakorlatot fedi, amelynek lényege, hogy laikusokat, amatőröket integrál a tudományos kutatásba. Az elmúlt évtizedekben, részben a technológiai fejlődés adta lehetőségeknek is köszönhetően, világszerte egyre gyakrabban találkozhatunk közösségi tudomány projektekkel, mindenekelőtt a természettudományok, azon belül is a biológia és más élettudományok terén.

Az ELKH ARP Kincs, ami van rendezvénysorozatának következő beszélgetésén a közösségi tudomány hazai gyakorlatáról, tapasztalatairól és természetesen az adatgyűjtéssel, adatmenedzsmenttel kapcsolatos kérdésekről, dilemmákról lesz szó.

Meghívottaink különféle tudományterületekről kapcsolódnak a közösségi tudomány témaköréhez: Czeglédi Alexandra (ESSRG) környezetantropológus részvételi kutatási folyamatokkal, a civil tudomány elméletével és gyakorlatával foglalkozik; Gaálné Kalydy Dóra (MTA KIK) a könyvtártudományok területe felől közelítve lát rá a témára; Végvári Zsolt az Ökológiai Kutatóközpont Vízi Ökológiai Intézetének igazgatója az intézetükben zajló közösségi tudományos projektek gyakorlati tapasztalatait osztja meg velünk.

Moderál: Holl András (MTA KIK)

Az eseményen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. 

Regisztrálni 2023. április 19. 12:00 óráig az esemény linkjén lehet.